Sprogimas

svarbuAmerikos žmonėms ir pasauliui svarbu tiesiogiai iš Ukrainos lyderio išgirsti apie jo šalies kovą, o Ukraina niekuomet neliks viena, trečiadienį pareiškė JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), priėmęs Vašingtone ukrainiečių prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Bendroje spaudos konferencijoje Baltuosiuose rūmuose J. Bidenas sakė, kad „Amerikos žmonėms ir pasauliui svarbu tiesiogiai iš Jūsų, pone Prezidente, išgirsti apie Ukrainos kovą ir būtinybę ir toliau būti išvien 2023-iaisiais“.

„Neišprovokuotas, neteisingas, plataus masto puolimas prieš Ukrainos žmones tęsiasi jau 300 dienų. Jau 300 dienų Ukrainos žmonės rodo Rusijai ir visam pasauliui savo tvirtą prigimtį ir nepalaužiamą pasitikėjimą kovoje už savo šalį“, – pareiškė J. Bidenas.

„Ukrainos kova yra daug didesnės kovos dalis“, – sakė jis.

„Amerikos žmonės yra pasirengę ginti laisvę nuo agresijos. Tiekiame oro gynybos sistemas, artileriją, šaudmenis. Nuo pat pradžių amerikiečiai kartu su partneriais visame pasaulyje rėmė Ukrainą“, – pridūrė jis.

„Turime aiškiai pasakyti, ką Rusija padarė. Ji sąmoningai atakavo Ukrainos kritinę ir civilinę infrastruktūrą. Rusija naudoja žiemą kaip ginklą“, – kalbėjo J. Bidenas.

„Patriot“ sistemos

V. Zelenskiui atvykus į Vašingtoną, Jungtinės Valstijos paskelbė apie dar vieną 1,85 mlrd. JAV dolerių (1,74 mlrd. eurų) vertės pagalbos Ukrainai paketą iš biudžete anksčiau numatytų lėšų. Į šį paketą pirmą kartą įtraukta pažangios oro gynybos sistemos „Patriot“ baterija, gebanti numušti sparnuotąsias raketas ir trumpojo nuotolio balistines raketas.

„Noriu, kad ukrainiečiai žinotų, jog amerikiečiai bus su jumis kiekviename žingsnyje. Kartu mes ir toliau palaikysime demokratijos ugnį. Ši šviesa nugalės tamsą. Ačiū, pone Zelenski. Mes esame su jumis“, – sakė jis.

V. Zelenskis, atvykęs pirmos savo užsienio kelionės nuo karo pradžios, savo ruožtu padėkojo JAV už pagalbą.

„Per 300 dienų pradėjome išties naują Ukrainos ir Jungtinių Valstijų santykių etapą. Pasiekėme tikros, prasmės kupinos sąjungos lygį“, – sakė jis.

Prezidentas patvirtino, kad Ukrainai bus perduotos oro gynybos sistemos „Patriot“:

„Tai svarbus žingsnis kuriant Ukrainos oro skydą“, – pabrėžė jis.

„Aptarėme tolesnes sankcijas ir teisinį spaudimą teroristinei valstybei. Rusija turi atsakyti už viską, ką daro prieš mūsų valstybę, mūsų žmones, visą Europą ir laisvąjį pasaulį“, – sakė V. Zelenskis.

„Turime aiškią viziją, kaip artimiausiais mėnesiais bus pagerinti mūsų gynybos pajėgumai. Dabar nenoriu apie tai kalbėti, suprantate kodėl. Tačiau dėkoju JAV prezidentui už šį sprendimą“, – teigė jis.

J. Bidenas savo ruožtu pabrėžė, kad „Patriot“ sistemos yra gynybinio pobūdžio, Kremliui anksčiau pareiškus, kad tolesnis ginklų tiekimas Ukrainai dar labiau pagilins konfliktą.

„Teisinga taika“

JAV prezidentas pareiškė esąs įsitikinęs, kad Vakarų aljansas ir toliau vieningai palaikys Ukrainą.

„Visiškai nesijaudinu dėl aljanso išsilaikymo“, – sakė J. Bidenas žurnalistams.

„Jaučiuosi labai gerai dėl solidarumo ir paramos Ukrainai“, – sakė J. Bidenas.

Rusijos prezidentas Vladimiras „Putinas norėjo susilpninti NATO. Vietoj to jis sustiprino NATO. Jis norėtų, kad Europa suskiltų, bet iš tikrųjų dėl jo veiksmų Europa susivienijo. Švedija ir Suomija stoja į NATO“, atsakydamas į žurnalistų klausimą sakė J. Bidenas.

„Mums visiems taika yra teisinga skirtingai. Kas man, kaip Prezidentui, yra teisinga taika? Jokių kompromisų dėl mūsų žemės, mūsų suvereniteto, teritorinio vientisumo. Tai svarbiausia. Ir kompensacija už visą Rusijos agresijos padarytą žalą“, – atsakė V. Zelenskis, paprašytas paaiškinti prezidentų susitikimo metu keliskart nuskambėjusią frazę apie „teisingos taikos“ siekį.

„Noriu jums pasakyti kaip tėvas. Žinote, kaip mūsų tėvai fronte neteko savo sūnų ar dukterų, kurie buvo fronte. Kas jiems yra teisinga taika? Jiems šie pinigai yra niekas. Jie gyvena kerštu. Kuo ilgiau tęsis Rusijos agresija, tuo labiau tėvai gyvens kerštu. Nėra teisingos taikos kare, kurį mums atnešė šie nežmonės“, – pridūrė jis.

„Mes su Zelenskiu turime tą pačią pasaulio viziją“, – savo ruožtu pasakė J. Bidenas.

Paklaustas, kokią žinią nusiųstų V. Putinui, V. Zelenskis pareiškė: „Stoviu šalia JAV prezidento Joe Bideno. Gerbiu jį kaip žmogų. Man jis yra subjektas, istorinė figūra. Galiu jam siųsti žinutes.“

„Kalbant apie Putiną, 2019 metais įvyko Normandijos [ketverto] susitikimas. Tada išsiuntėme Putinui maksimalų kiekį pranešimų, kad jokiu būdu neįvyktų plataus masto invazija. Kad reikėtų ieškoti diplomatinių sprendimų, – tęsė Ukrainos vadovas. – Jis visiems melavo. Kokias žinutes jam galima siųsti? Jis nebėra civilizuoto pasaulio subjektas.“

Po susitikimo su J. Bidenu Baltuosiuose rūmuose Ukrainos prezidentas sakys kalbą Kongrese, kurios, be kita ko, klausysis viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode