Sprogimas

Suvalkuose steigiama lietuviška bendrojo ugdymo mokykla

suvalkŠvietimo, mokslo ir sporto ministerija koordinuos lietuviškos bendrojo ugdymo mokyklos steigimą Suvalkuose. Planuojama, kad pradinė mokykla galėtų pradėti veikti 2023 metais. Tikimasi, kad pirmuosius mokslo metus nuo kitų metų rugsėjo pradėtų pirmokai, o ateityje mokykla nuosekliai augtų. Ministerijos siūlymui steigti lietuvišką mokyklą Suvalkuose šiandien pritarė Vyriausybė.

„Nors šiame Lenkijos mieste gyvena apie tūkstantį lietuvių, nemažai iš jų - jaunos šeimos, o dėl darbo rinkos pokyčių jų atvyksta dar daugiau, iki tol vaikai mokytis lietuviškai neturėjo galimybės. Lietuvių bendruomenė Suvalkuose auga, labai svarbu suteikti galimybes lietuvių šeimų vaikams mokytis savo gimtąja kalba, ugdyti pilietiškumą, stiprinti tautinį tapatumą. Todėl lietuviška bendrojo ugdymo mokykla šioje augančioje lietuviškoje bendruomenėje yra būtina“, - sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. 

Nuo 2020 metų rugpjūčio Suvalkuose veikia darželis ir priešmokyklinė grupė, kurioje ugdoma lietuvių kalba. Lietuvišką darželį įsteigė Vyskupo Antano Baranausko fondas „Lietuvių namai“, lėšų patalpų remontui ir nuomai skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Šiuo metu darželį lanko 25 vaikai, suformuotos dvi grupės – trimečių ir ketverių–penkerių metų. Planuojama, kad nuo kito rugsėjo darželį lankys 30 vaikų.

Dar šiais metais Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skirs lėšų daliai sumos už perkamą pastatą susimokėti. Iš viso šiemet ministerija mokyklos pastatui įsigyti skirs 525 tūkst. eurų, bendra sandorio vertė – 689 tūkst. eurų. Ši suma numatyta iš sutaupytų lėšų, kurios būtų buvusios skirtos Baltarusijoje veikusios Pelesos vidurinės mokyklos ugdymui finansuoti. Kaip jau skelbta, nuo šio rugsėjo lietuvišką Pelesos mokyklą uždarė Baltarusija, vienašališkai nutraukdama šalių susitarimą dėl bendradarbiavimo švietimo srityje. 

Pinigai mokyklos pastatui ir sklypui pirkti bus skiriami Vyskupo Antano Baranausko fondui „Lietuvių namai“. Šis fondas bus ir mokyklos steigėjas.

Šiuo metu Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir Rusijoje veikia septynios formaliojo ugdymo lietuviškos mokyklos, taip pat lietuviškos sekcijos veikia Europos mokyklose Briuselyje ir Liuksemburge. Lietuvos valstybė prisideda prie lietuviškų formaliojo ugdymo mokyklų užsienyje išlaikymo – skiria lėšas ugdymo proceso organizavimui, skiria mokytojus, moka jiems atlyginimus ar lituanistinio švietimo rėmimo išmokas ir pan.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode