Sprogimas

Jauniesiems ūkininkams – dotacijos ir lengvatinės paskolos

dotacijosŽemės ūkio ministerija parengė taisyklių projektą, kaip bus remiami jaunieji ūkininkai, planuojantys užsiimti žemės ūkio verslu.

 

Paramos paraiškų pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano intervencinę priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ priėmimas numatytas šių metų gegužės–birželio mėnesiais.

Pagal šią priemonę bus remiama žemės ūkio produktų pirminė gamyba, taip pat žemės ūkio valdoje pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų perdirbimas, įskaitant pirminį perdirbimą.

Parama teikiama jaunajam ūkininkui (fiziniam ar juridiniam asmeniui), kuris pirmą kartą steigiasi ūkyje ar žemės ūkio valdoje kaip jų valdytojas. Pareiškėjo ūkis ar valda turės būti įregistruoti ne anksčiau kaip prieš 24 mėnesius iki paraiškos pateikimo.

Pareiškėjas galės teikti paramos paraišką ir gauti:

  • tik dotaciją (vienkartinę išmoką);
  • dotaciją ir lengvatinę paskolą;
  • tik lengvatinę paskolą. 

Šios lengvatinės paskolos bus teikiamos palankesnėmis sąlygomis nei siūloma komercinėje paskolų rinkoje. Ilgiausias paskolos laikotarpis – 5 metai nuo paskolos sutarties su finansų tarpininku pasirašymo.

Parama skiriama verslo planui įgyvendinti. Didžiausias dotacijos dydis – 60 tūkst. Eur. Didžiausia paskolos suma vienam paskolos gavėjui negalės viršyti 100 tūkst. Eur. Bendra dotacijos ir lengvatinės paskolos suma taip pat negalės viršyti 100 tūkst. Eur.

Ministerija numato, kad projektų atrankos metu pirmenybė bus teikiama kuriantiems ekologinius ūkius, ketinantiems vykdyti gamybą pagal nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos reikalavimus, perdirbantiems savo ūkyje užaugintą produkciją, prisidedantiems prie prie tvarios žemės ūkio veiklos vykdymo, aplinkos taršos mažinimo, investuojantiems į įrangą, energiją gaminančią iš atsinaujinančių šaltinių, taip pat į gamybinių procesų skaitmeninimo inovacijas ir kt. 

Intervencinės priemonės „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ įgyvendinimo taisyklių projekas jau patalpintas Teisės aktų informacinėje sistemoje, kad su jomis susipažintų visuomenė.  Taisykles  galima rasti čia.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode