Sprogimas

Gegužę miškininkai tikrins ar keturračių vairuotojai miškuose laikosi taisyklių

gegeuzeValstybinių miškų urėdijos, policijos bei Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai visą gegužės mėnesį vykdys reidus miškuose, aktyviai stebės miškų kelius, kuriuose pavasarį padaugėja motorinių transporto priemonių, ypač keturračių neatsargaus ir aplinką niokojančio vairavimo atvejų.

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) organizuojami prevenciniai reidai daugiausia bus vykdomi darbo dienomis po darbo valandų bei savaitgaliais, kuomet keturračių vairuotojų aktyvumas miškuose ypač išauga. Pasak VMU Miško apsaugos skyriaus vadovo Mariaus Ivanausko, kiekvieną pavasarį yra stebimas keturračių vairuotojų suaktyvėjimas miškuose, neretai adrenalino ieškantys vairuotojai važinėjimui pasirenka pelkes arba raistus, taip niokodami svarbias ekosistemas bei augaliją.

„Šiais reidais pirmiausia stengsimės informuoti miško lankytojus, priminsime apie lankymosi miške taisykles, paaiškinsime, kaip atskirti miško kelią nuo kvartalinių ir priešgaisrinių juostų, kuriomis dažniausiai važinėja keturračių entuziastai, taip pat priminsime, kokios administracinės nuobaudos yra skiriamos už padarytą žalą gamtai. Taip pat svarbu, kad ir miško lankytojai neliktų abejingi pastebėję ne miško keliais važinėjančius keturračius ar kitas motorines transporto priemones. Pamačius pažeidėją, reiktų stengtis jį nufotografuoti ar nufilmuoti, įsidėmėti kuo daugiau detalių, tokių kaip valstybiniai transporto priemonės numeriai, spalva ir t.t. bei nedelsiant skambinti 112“, – sako VMU Miško apsaugos skyriaus vadovas Marius Ivanauskas.

Vadovaujantis lankymosi miške taisyklėmis, miško lankytojai įvažiuoti į mišką ir važinėti po jį motorinėmis transporto priemonėmis, kinkomuoju transportu gali tik keliais. Valstybinių miškų urėdijos pareigūnai miškus stebi mobiliomis vaizdo stebėjimo kameromis, pavykus identifikuoti pažeidėją, informacija yra perduodama policijai transporto priemonės savininkui nustatyti.

Įmonės ar asmenys, nuomojantys keturračius, organizuoti važinėjimus miške gali tik gavę miško valdytojo leidimą raštu. Savo klientus jie privalo informuoti apie lankymosi miške taisykles. Įmonei ar asmeniui, nuomojančiam keturračius, taikoma atsakomybė tuo atveju, kada nėra gautas miško valdytojo leidimas. Klientui atsakomybė taikoma tuo atveju, kada jis važinėdamas miške keturračiu  pažeidžia lankymosi miške taisykles.

Valstybinių miškų urėdija, prižiūrėdama patikėjimo teise valdomą valstybės turtą – valstybinius miškus – saugo juos nuo nelegalios veiklos. Savavališkas  medžių ir krūmų kirtimas, naikinimas arba žalojimas, išvirtusių ir/ar nudžiūvusių medžių pasisavinimas, lankymosi miške taisyklių nesilaikymas yra administracinis nusižengimas, pažeidėjams yra skiriamos baudos ir kitos teisinės pasekmės įstatymų numatyta tvarka.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode