Parama dėkojame




Sprogimas

Saugomos teritorijos – vartai į tikrąjį gamtos pažinimą

gamtosLietuvos saugomos teritorijos šį sezoną stebina net ir visko mačiusius šalies ir užsienio keliautojus. Nacionalinių ir regioninių parkų veidas per pastaruosius keletą metų pasikeitė neatpažįstamai: gausybė sutvarkytų ir pritaikytų lankymui objektų, įrengti pažintiniai takai, atidaryti lankytojų centrai, įkurtos gamtos mokyklos, išpuoselėti kraštovaizdžio kompleksai.

Dabar kiekvienam turistui pasiekti saugomų teritorijų infrastruktūrą yra patogu, paprasta ir greita – tereikia susirasti norimą lankytojų centrą ir į jį atvažiuoti. Gegužės 13 d. vyksiančiame festivalyje „SAUgoma ir TAU“ lankytojai turės galimybę iš arti detaliai susipažinti su saugomų teritorijų naujienomis, dalyvaus mugėje, edukacijose, koncertuose. 

„Pastebėjome, kad pastaruoju metu randasi vis daugiau žmonių, ieškančių galimybių kokybiškai ir atsakingai praleisti laiką gamtoje. Saugomos teritorijos visapusiškai patenkina tokį poreikį. Pasitelkus Europos Sąjungos finansavimą, nacionalinių ir regioninių parkų infrastruktūra tapo patraukli ir pavieniams keliautojams, ir grupėms, ir šeimoms su mažais vaikais. Įkurti lankytojų centrai su unikaliomis interaktyviomis ekspozicijomis bei dėl savo paslaugų asortimento jau vadinami vartais į saugomas teritorijas“, – turizmo sezoną saugomose teritorijose atidaryti kviečia Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) prie Aplinkos ministerijos direktorė Agnė Jasinavičiūtė.

Lankytojai visą aktualią informaciją apie saugomas teritorijas bei jose esančius lankytinus objektus gali rasti informacinėje svetainėje saugoma.lt. „Čia kiekvienas keliautojas pats be jokio vargo gebės susiplanuoti maršrutą: pasirinkti saugomą teritoriją, tuomet atvykti į joje esantį lankytojų centrą, čia apžiūrėti ekspoziciją bei su specialistu suplanuoti tolimesnį žygį – savarankiškai keliauti pažintiniu taku, užsisakyti ekskursiją ar edukaciją“, – aiškina A. Jasinavičiūtė. 

Gamtosaugininkė primena, kad verta aplankyti naujas lankytojų centrų ekspozicijas – Nemuno kilpų ir Dubysos regioniniuose parkuose. Turistų dėmesio nemažai sulaukia ir Kurtuvėnų regioninio parko, Žuvinto biosferos rezervato, Viešvilės gamtinio rezervato lankytojų centrų ekspozicijos bei    Aukštaitijos nacionalinio parko bitininkystės muziejaus ekspozicija. 

Į saugomas teritorijas žvelkite iš aukštai 

Daugeliui kyla klausimas, nuo ko pradėti pažintį su Lietuvos saugomomis teritorijomis. VSTT viešųjų pirkimų ir projektų skyriaus vedėja Miglė Bartašė rekomenduoja susidaryti piliakalnių sąrašą, kuriuos norite aplankyti. „Atvažiuokite ir užkopkite į sutvarkytus piliakalnius. Įspūdingi vaizdai atsiveria žvelgiant nuo Liškiavos, Kartupėnų ir Merkinės piliakalnių. Ypatingi Vytauto ir Rambyno kalnai“, – apžvelgia M. Bartašė. 

Specialistė primena, kad išskirtines patirtis grupėms siūlo gamtos mokyklos. Šiuo metu Lietuvoje jų yra devynios. „Šios įstaigos sudaro sąlygas artimiau susipažinti su saugomų teritorijų vertybėmis, objektais, ilgiau pabūti gamtoje. Vasarą organizuojamos stovyklos, naktiniai žygiai ir kiti edukaciniai patyrimai. Pavyzdžiui, Varnių regioninio parko gamtos mokykla organizuoja naktinius žygius per kūlgrindą. Keliaujama Paršežerio pažintiniu taku, mažaug per penkias valandas nueinama vienuolika kilometrų“, – išskirtiniais patyrimais dalinasi M. Bartašė. 

Netrukus duris atvers gamtos mokykla Kuršių Nerijoje – Smiltynėje ir Nidoje, o rudenį lankytojus kvies ir unikalus lankytojų centras Juodkrantėje. 

Gamtinį turizmą vertinantys lietuviai jau mėgaujasi Šilėnų – Naujosios Rėvos, Dubysos, Vainežerio pėsčiųjų takais, pažintiniu dviračių taku Anykščių regioniniame parke, o netoli nuo Kauno nutolęs Arlaviškių kadagyno takas jau tapo trumpus atstumus mėgstančių šeimų su mažais vaikais atradimu. 

Mėgstančius gamtos paveldo objektus pasitinka Stelmužės, Karvelių ąžuolai, Veisiejų uosis, o besidomintys kultūros paveldu gali aplankyti sutvarkytą ir lankymui pritaikytą Vištyčio malūną. 

Ne ką mažiau įdomūs kraštovaizdžio kompleksai: Mergiškių, Rambyno, Germanto, Šventosios aukštupio bei Nemuno kilpų apžvalgos bokštas. 

„Orientuotis saugomose teritorijose padeda informacinė sistema (stendai, ženklinimas). Viskas sudėliota taip, kad kiekvienas žmogus galėtų patogiai pasirinkti, atvykti nepasiklysdamas ir negaišdamas laiko papildomai informacijos paieškai“, – primena M. Bartašė. 

Festivalis „SAUgoma ir TAU“ atkreips dėmesį į saugomas teritorijas 

Prie garsiojo Punios piliakalnio, Alytaus rajone, organizuojamas turizmo sezono atidarymo festivalis „SAUgoma ir TAU“ kviečia keliautojus geriau pažinti saugomų teritorijų vertybes. Tai bus galima padaryti dalyvaujant mugėje, kurioje lankytojų centrai pristatys savo naujienas, kvies į edukacijas ir patyrimus.

Renginys yra nemokamas, bet bus raginama nupirkti saugomų teritorijų lankytojo bilietą ir paremti saugomas teritorijas. 

„Šiuo renginiu siekiame supažindinti Lietuvos gyventojus bei užsienio svečius su gamtinio turizmo galimybėmis saugomose teritorijose. Tereikia šiek tiek asmeninių pastangų ir galima pamatyti tai, ko iki šiol dar nesate atradę. Šventės metu vyks diskusijos apie tvarų keliavimą, kuriose dalyvaus žinomi gamtininkai ir keliautojai. Atvykusius linksmins tvarų keliavimą ir atsakingą buvimą gamtoje palaikantys atlikėjai – Marijonas Mikutavičius ir kiti“, – kviečia A. Jasinavičiūtė. 

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode