Sprogimas

Aplinkos ministerija skatina studijuoti miškininkystę: skyrė 21 stipendiją

skyreAteinančiais mokslo metais 21 miškininkystės studijas Vytauto Didžiojo universitete ir Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje pasirinkęs pirmakursis gaus skatinamąsias stipendijas, 250 eurų per mėnesį. Stipendijas jau antrus metus iš eilės skyrė Aplinkos ministerija, siekdama populiarinti miškininko profesiją.

Miškininkystės studijų programą studijuosiantiems į valstybės finansuojamą studijų vietą įstojusiems pirmosios pakopos pirmojo kurso Vytauto Didžiojo universiteto studentams skirtos 13, o Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos studentams – 8 tikslinės skatinamosios stipendijos. Jos bus skiriamos 2023–2024 studijų metams ir mokamos 10 mėnesių.

2022–2023 mokslo metais 6 Vytauto Didžiojo universiteto pirmakursiai, būsimieji miškininkai, jau gauna Aplinkos ministerijos įsteigtas stipendijas.

„Miškas yra sudėtinga ekosistema, todėl tvarus miško naudojimas, atkūrimas bei išsaugojimas klimato kaitos sąlygomis reikalauja daug žinių, išmintingo miškininkavimo. Pastaraisiais metais, sumažėjus besirenkančių studijuoti miškininkystę moksleivių, Aplinkos ministerijos sprendimas skirti skatinamąsias stipendijas siunčia žinią, kad ši profesija svarbi Lietuvai ir kad miškininkai yra reikalingi šiandien ir bus paklausūs ateityje“, - pažymi VDU Žemės ūkio akademijos Miškų ir ekologijos fakulteto dekanas Vitas Marozas.

Sprendimą dėl skatinamųjų stipendijų priimti paskatino ministerijos užsakymu VDU Žemės ūkio akademijos atlikto mokslo darbo, kuris nagrinėjo miškų ūkio specialistų ir kvalifikuotų darbuotojų poreikio prognozes 2021–2024 m. išvadas.

Jose teigiama, kad dėl darbo rinkos nelankstumo miškų ūkio įmonės ir kitos institucijos šiuo metu dar nepatiria ypatingo miškininkų stygiaus. Tačiau kardinalūs miškų ūkio specialistų, iš dalies ir kvalifikuotų darbuotojų pasiūlos ir poreikio neatitikimai gali atsirasti apie 2025–2027 m. ir tai gali neigiamai paveikti tvarų miškų naudojimą ir visą miškų ūkio veiklų grandinę.

Nustatyta, kad į Miškininkystės bakalauro universitetines studijas kasmet reiktų priimti po 52, į Miškininkystės profesinio bakalauro kolegines studijas – po 45 asmenis, tačiau faktinės studentų priėmimo per pastaruosius 5 metus tendencijos nuo poreikio stipriai atsilieka. 2022 m. į šią programą VDU buvo priimta 17 studentų, KMAIK – 33 studentai.

Norint pritraukti jaunus žmones rinktis karjerą šiame sektoriuje, būtų tikslinga skatinamąsias stipendijas mokėti visą studijų laikotarpį. Todėl  Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijos inicijuoja Vyriausybės patvirtinto Paramos aukštųjų mokyklų studentams skyrimo tvarkos aprašo pakeitimus. Šiuo metu jie numato galimybę skatinti tik pirmakursius būsimuosius miškininkus.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode