Sprogimas

Siūloma, jog kompensacijos dujoms išliktų ir antrąjį pusmetį

dujomsEnergetikos ministerija derinimui pateikė siūlymą ir antrąjį šių metų pusmetį iš dalies kompensuoti gyventojams gamtinių dujų kainą. 

Pritaikius kompensaciją UAB „Ignitis“ besišildantys dujomis buitiniai vartotojai mokėtų apie 0,91 EUR/m3 su PVM. Tam dar turės pritarti Vyriausybė.  
Kompensacijos galiotų iki šių metų pabaigos. Planuojama, jog tam iš viso gali reikėti beveik 54,5 mln. eurų iš pirmąjį pusmetį nepanaudotų lėšų kompensacijoms. 

Tuo tarpu kompensacijų už elektrą antrąjį pusmetį siūloma atsisakyti, įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros energijos rinkos kainas ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) prognozes antrajam šių metų pusmečiui. Remiantis VERT prognoze, 2023 m. II pusmetį elektros rinkos kaina turėtų siekti apie 114,85 Eur/MWh. Įvertinus šią rinkos kainą ir kitas visuomeninės elektros energijos kainos dedamąsias (skirstymo, perdavimo, VIAP ir kt.), visuomeninės elektros energijos kainos viršutinė riba šių metų antrąjį pusmetį mažės nuo 55,53 ct/kWh iki 22,264 ct/kWh su PVM, todėl manytina, jog kompensacijos elektros energijos buitiniams vartotojams 2023 m. II pusmetį yra netikslingos. 

Energetikos ministerija taip pat primena, jog vartotojai gali pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, siūlantį vartotojui priimtiniausią elektros energijos kainą, nepriklausomi elektros energijos tiekėjai taip pat turi teisę vienašališkai mažinti buitiniams elektros energijos vartotojams kainas. 

Kęstučio Vanago (BNS) nuotrauka

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode