Sprogimas

Paroda, skirta Gyvūnų gerovės metams paminėti

2022 m. vasario-kovo mėn. Mažeikių muziejuje (V. Burbos g. 9) eksponuojama paroda „Gyvenime mes – šalia jūsų“.         

Šią parodą, skirtą Gyvūnų gerovės metams paminėti, sudaro eksponatai iš trijų pajūrio kolekcionierių kolekcijų. Parodoje jie – nebylūs, tyliai žvelgiantys į mus iš skulptūrėlių, indų, paveikslų. Bet gyvenime jie jaučia ir džiaugsmą, ir skausmą. Ir labai nori mūsų meilės.

Palangiškis Vytautas Kusas daugeliui mažeikiškių greičiausiai jau pažįstamas, nes Mažeikių muziejuje eksponuoti jo tapybos darbai. Bet tapyba – ne vienintelė menininko aistra. Kiek daugiau nei prieš 30 metų, lankantis šunų parodoje, savo žmonai Vidai jis padovanojo nedidelę keramikinio šuniuko statulėlę, kuri tapo 2009 metais įkurto Šunų muziejaus pradžia.

Kolekcija sparčiai pildėsi ir šiuo metu joje – jau per 7 tūkstančius eksponatų, pagamintų iš 22 skirtingų medžiagų, iš daugiau nei 40 pasaulio šalių. Čia paminėti skaičiai – tik apytiksliai, nes jie nuolat keičiasi, didėja. Mažeikių muziejuje eksponuojama tik maža dalis (101) eksponatų iš Vytauto Kuso kolekcijos, kurią visą galima apžiūrėti Palangoje veikiančiame Šunų muziejuje.

Irgi iš Palangos į parodą „atskrido“ balandžiai. Jų savininkas – ilgametis balandžių augintojas, Palangos balandininkų klubo vadovas Reinoldas Liaudanskas, su savo augintiniais dalyvavęs daugelyje parodų, aplankęs daugelį šalių. O kolekcionuoti balandžius jį įkvėpė buvęs mokytojas Vytautas Kusas. Šiuo metu Reinoldo Liaudansko kolekcijoje – per pusė tūkstančio eksponatų iš 30 pasaulio šalių – Vokietijos, Švedijos, Olandijos, JAE, Anglijos, Lenkijos, Rusijos, Kinijos, Norvegijos, JAV, Turkijos, Prancūzijos ir kt. Visos figūrėlės skirtingų dydžių. Pagamintos iš įvairiausių medžiagų – porceliano, stiklo, gintaro, medžio, molio, metalo... Kolekcijoje yra ir atvirukų, vokų, ženkliukų, medalių, lėkščių, paveikslų su balandžiais. Parodoje „Gyvenime mes – šalia Jūsų“ eksponuojama 115 eksponatų iš balandžių kolekcijos. Dar apie pusantro šimto skulptūrėlių eksponuojama Viešbutyje „Baltic Inn“ Palangoje. R. Liaudansko svajonė – įkurti balandžių muziejų.

Kretingiškiai Birutė ir Vaidotas Kisieliai ežiukų kolekcionieriais tapo liūdno nutikimo dėka, kai vilkšunis tėvų sodyboje sudraskė ten gyvenusį ežiuką. Žmonai paguosti Vaidotas nupirko gintarinį. Dar vieną parvežė dukra iš Vilniaus, ir taip ežių „šeimyna“ ėmė sparčiai didėti. Kai nebesutilpo gyvenamame name, šalia sodybos įkūrė „Ežiukų muziejuką“, kuriame šiuo metu jau per pusę tūkstančio eksponatų. Įvairiausio dydžio, įvairiausių medžiagų, atkeliavusių iš viso pasaulio. Lietuviškų ežiukų kolekcijoje... nedaug. Mažeikių muziejuje lankytojai gali išvysti 182 eksponatus iš Birutės ir Vaidoto Kisielių kolekcijos, o pamatyti ją visą – Kretingoje, „Ežiukų muziejuke“.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode