Parama dėkojame




Popiežius: tarnavimas sergančiajam – sinodinės kelionės dalis

dalisVasario 11 d., kai Bažnyčios liturginis kalendorius mini Lurdo Švč. M. Mariją, jau trisdešimt pirmą kartą bus minima Pasaulinė ligonių diena. Iki jos likus mėnesiui, antradienį, sausio 10 d., buvo paskelbta šiam minėjimui skirta popiežiaus žinia, kurios tema „Slaugyk jį! Atjauta kaip sinodinė gydymo tarnystė“.

Liga yra neatskiriama žmogaus gyvenimo dalis. Tačiau ji gali tapti nežmoniška, jei sergantis žmogus yra izoliuotas ir apleistas, jei jo nelydi kitų rūpestingumas ir atjauta, rašo popiežius. Kai keliaujame kartu, normalu, kad kas nors gali pasijusti blogai, sustoti dėl nuovargio ar kokios nors nelaimės. Tomis akimirkomis pamatome, kaip mes einame: ar tikrai einame kartu? Gal einame tuo pačiu keliu, bet kiekvienas atskirai, rūpindamiesi tik savimi ir palikdami kitus nuošalyje?

Todėl artėjant XXXI Pasaulinei ligonių dienai, kuri bus minima sinodinės kelionės proceso kontekste, popiežius ragina kartu pamąstyti apie tai, kad būtent per silpnumo ir ligos patirtį galime išmokti keliauti kartu, keliauti Dievo stiliumi – būti vieni kitiems artimi, vieni kitus atjausti, liudyti švelnumą.

Popiežius rašo, kad žmogus niekada nėra pasirengęs ligai. Dažnai jis net nepripažįsta, kad sensta. Žmogus bijo pažeidžiamumo, o vartotojiška kultūra verčia jį neigti. Todėl, kai žmogų ištinka kūno negalia, jis apstulbsta. Tokiai atvejais kartais ir pats sergantysis šalinasi kitų žmonių, nenori jiems būti našta. Taip prasideda vienatvė, žmogų ima nuodyti kartus neteisybės jausmas, pašlyja santykiai su Dievu, su kitais žmonėmis ir su savimi. Štai kodėl taip svarbu ligos atveju remtis evangeliniu gerojo samariečio pavyzdžiu, rašo popiežius. Visi esame trapūs ir pažeidžiami; mums visiems reikia užjaučiančio dėmesio.

Pasak Pranciškaus, kasmet minima Pasaulinė ligonių diena ne tik kviečia būti arti sergančiųjų ir už juos melstis, bet taip pat atkreipia Dievo tautos, sveikatos priežiūros institucijų ir visos visuomenės dėmesį į naują būdą, kaip kartu siekti pažangos. Apie tą naują būdą mums kalba Kristaus palyginimo gerasis samarietis. „Slaugyk jį“ (Lk 10, 35), – sako gerasis samarietis užeigos šeimininkui, o savo palygimą Jėzus užbaigia raginimu „Eik ir tu taip daryk!“ (Lk 10, 37).

Popiežius Pranciškus meldžia, kad Mergelė Marija, Ligonių Sveikata, savo užtarimu lydėtų kiekvieną, kas serga, kas rūpinasi sergančiaisiais, dirba arba savanoriauja sveikatos apsaugos sferoje, kas skatina medicinos mokslų pažangą, taip pat visus, kurie yra įsipareigoję stiprinti asmeninius, bažnytinius ir pilietinius brolystės ryšius. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode