Parama dėkojame




Žemės drebėjimas Turkijoje ir Sirijoje: išmėginimas tarptautinei bendruomenei

ismegTurkijoje ir Sirijoje tebetęsiamos išgyvenusiųjų paieškos po galingų žemės drebėjimų pirmadienį, gelbėtojai kovoja su laiku, nes praėjus dviem paroms nuo įvykio tikimybė rasti išgyvenusių žmonių yra maža. Į žemės drebėjimo zoną atvysta vis daugiau tarptautinių pagalbos darbuotojų, visame pasaulyje kyla solidarumo banga ir aukojamos lėšos kenčiantiems.

Popiežius trečiadienį patikino apie maldą ir artumą kenčiantiems, dėkojo gelbėtojams ir paragino visus liudyti solidarumą nukentėjusiam regionui, primindamas, kad dalis regiono jau nukentėjo nuo ilgo karo. Tai sakydamas popiežius mintyse turėjo Siriją, nuniokotą jau daugiau kaip dešimtmetį trunkančio konflikto.

Taip pat JT vaikų fondas UNICEF kalba apie itin dramatišką situaciją Sirijoje. Prieš žemės drebėjimą UNICEF prognozavo, kad Sirijoje pagalbos reikia daugiau kaip 15 mln. žmonių, įskaitant 7 mln. vaikų. Sirijoje yra beveik 7 mln. vidaus pabėgėlių, maždaug pusė jų yra vaikai. Skubios pagalbos reikia daugiau kaip dviem trečdaliams Sirijos populiacijos.

Tūkstančių žmonių aukų pareikalavęs ir didžiulių nuostolių padaręs žemės drebėjimas Turkijos – Sirijos pasienyje „bus žmogiškumo išbandymas visai tarptautiniai bendruomenei ir pačiai Sirijai“, – pareiškė kardinolas M. Zenari, kuris antradienio rytą iš sostinės Damasko apsnigusiais keliais automobiliu atvažiavo į žemės drebėjimo nuniokotą Alepo miestą, esantį už 400 km nuo sostinės.

Popiežiaus apaštališkasis nuncijus Sirijoje, 77 metų M. Zenari, savo pirmaisiais įspūdžiais iš Sirijoje nukentėjusio regiono dalijosi per Vatikano radiją: pirmas vaizdas atvykus į Alepą pribloškiantis: visur griuvėsiai, nebebėra keturių mečetės minaretų, pranciškonų bažnyčia sutrūkinėjusi, žmonės gatvėje šąla, bijo sugrįžti į savo namus, dvelkia išgąstis ir pasimetimas.

Po karo bombų ir po karo sukeltos „skurdo bombos“, sprogo dar viena, baisi, žemės stichijos „bomba“, samprotavo apaštališkasis nuncijus. Jis patikino, jog būtina ir neatidėliotina suteikti pagalbą vargstantiems Sirijos gyventojams.

Tai bus išbandymas tarptautinei bendruomenei ir pačiai Sirijai, pažymėjo nuncijus. Kaip žinia, pagalbos tiekimą į šiaurinę Siriją apsunkina tai, kad jis vyksta ne pagal susitarimą su Damasko valdžia, o tiesiai iš pietinės Turkijos, tačiau pasienyje yra tik vienas atidarytas pervažiavimo punktas, kuris šiuo metu yra nepasiekiamas.

Bažnyčia padeda, kiek tik gali. Prieš porą mėnesių Sirijos vyskupai įsteigė komisiją labdarai koordinuoti. Bažnyčia viliasi, kad jos atsinešami „penki duonos kepaliukai ir dvi žuvys“ bus išdalyta tolygiai ir pačiu geriausiu būdu, sakė Vatikano radijui apaštališkasis nuncijus Damaske, M. Zenari. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode