Sprogimas

Popiežius jaunuoliams: būkite orumo misionieriai, kovokite su prekyba žmonėmis

misio„Ypač kreipiuosi į jus, jaunuolius: raginu rūpintis savo ir kiekvieno sutikto žmogaus orumu“, – rašo popiežius Pranciškus žinioje, skirtoje vasario 8-ąją minėtai Pasaulinei maldos ir apmąstymo apie prekybą žmonėmis dienai.

„Prekyba žmonėmis žaloja jų orumą. Išnaudojimas ir pavergimas riboja laisvę ir paverčia žmones daiktais, kuriais galima pasinaudoti ir išmesti. Prekybos žmonėmis sistema naudojasi neteisingumu ir nelygybe, dėl kurių milijonai žmonių yra labai pažeidžiami. Žmonės, nuskurdinti ekonomikos krizės, karų, klimato kaitos ir kitų veiksnių, yra lengvai užverbuojami. Deja, prekybos žmonėmis mastas grėsmingai auga, o daugiausia nuo jos nukenčia migrantai, moterys ir vaikai, jauni žmonės, tokie kaip jūs, žmonės, turintys svajonių ir trokštantys gyventi oriai“, – kalbėjo popiežius vaizdo žinioje, kuri trečiadienį buvo transliuota specialioje keliakalbėje interneto svetainėje, įterpta į per visą dieną ir visuose pasaulio regionuose vykusį maldos maratoną.

„Būkite orumo misionieriai, kovojantys su prekyba žmonėmis ir visomis išnaudojimo formomis“, – pakartojo Pranciškus. Jis paminėjo iniciatyvą Romoje, sukvietusią jaunuolius, prisidedančius prie kovos su prekyba žmonėmis asociacijų veiklos. Moterų vienuolių asociacija Talitha Kum, turinti apie tris tūkstančius narių, ir kitos organizacijos partnerės parengė programą, kurią nori pristatyti jauniems žmonėms per ateinančius dvylika mėnesių, kai 2024 metų vasario 8-ąją bus vėl, jau dešimtą kartą, minima Pasaulinė maldos ir apmąstymo apie prekybą žmonėmis diena.

„Žinome, kad gyvename sunkiu metu, tačiau būtent todėl visi, ypač jaunuoliai, esame pašaukti suvienyti jėgas ir kurti gėrio tinklus, skleisti šviesą, kuri ateina iš Kristaus ir jo Evangelijos“, – pažymėjo popiežius ir padrąsino: „– Saugokite šią šviesą ir būkite palaiminimu kitiems jauniems žmonėms. Nepavarkite ieškoti būdų, kaip pakeisti mūsų visuomenę ir užkirsti kelią gėdingam prekybos žmonėmis reiškiniui“.

Popiežius Pranciškus taip pat paminėjo šiemetinės dienos šūkį – „Eiti už orumą“ – parinktą, beje, pačių jaunuolių, linkėjo eiti atviromis akimis, matyti ir prekybos žmonėmis aukas ir priežastis, dėl kurių milijonai žmonių, daugybė jaunuolių, jomis tampa ir yra išnaudojami. Eiti dėmesinga širdimi, leidžiančia atrasti ir remti kasdienius laisvės ir orumo pasirinkimus, eiti su viltimi ir kartu stoti už geresnę visuomenę.

„Tikiuosi, kad daug priims šį kvietimą eiti kartu ir kovoti su prekyba žmonėmis: eiti kartu su tais, kuriuos parklupdė seksualinio ir darbinio išnaudojimo prievarta; eiti kartu su migrantais, pabėgėliais, su tais, kurie ieško vietos, kur galėtų gyventi taikiai ir šeimoje“, – tęsė popiežius, melsdamas Šv. Juozapinos Bakhitos, buvusios vergės, užtarimo. Jos liturginė šventė, vasario 8-oji, simboliškai parinka ir Pasaulinei maldos bei apmąstymo apie prekybą žmonėmis dienai paminėti. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode