Sprogimas

Popiežius: žmogaus vertė nepriklauso nuo to, ką jis gali duoti

duotiKetvirtadienį, kovo 9 d., popiežius Pranciškus priėmė ugdymo iniciatyvos „Svetingumo katedra“ sumanytojus ir dalyvius.

Šią iniciatyvą vykdo tikinčiųjų asociacija Fraterna domus, kuri buvo įkurta, kad liudytų svetingumo vertybes pagal Šventosios Nazareto Šeimos pavyzdį.

Sveikindamas savo svečius ir dėkodamas už atvirumo kitų žmonių atžvilgiu ir svetingumo imigrantams bei jų integracijos skatinimą, popiežius priminė du svetingumo aspektus, apie kuriuos kalbama jo enciklikoje Fratelli tutti.

Svetingumo ir atvirumo kitam žmogui vertybės yra artimo meilės išraiška, sakė Pranciškus. Meilė mus skatina, dar daugiau – verste verčia siekti visuotinės bendrystės. Neįmanoma siekti žmogiškumo pilnatvės užsisklendus savyje. Artimo meilė yra dinamiška, ji reikalauja atsivėrimo kitiems. Svetingumas ir atvirumas, būdamas meilės išraiška,  skatina mus matyti kitą žmogų, jam linkėti gera ir padėti.

Kitas popiežiaus paminėtas aspektas – tai požiūris į visuomenę, kurios nariai esame, ar nacionalinę bendruomenę, kuriais priklausome, kaip į žmonių šeimą. Atvirumo ir svetingumo priešingybė yra uždaras nacionalizmas, nesugebantis neatlyginamai dalytis su kitu, klaidingai manantis, kad kitas kelia pavojų, nuo kurio reikia saugotis, į imigrantą žiūrintis kaip į uzurpatorių, kuris tik daug reikalauja ir nieko nesiūlo. Tačiau toks požiūris, pasak Pranciškaus, užmiršta esminį kriterijų – žmogus pats savaime yra vertybė, jo vertingumas nepriklauso nuo jo naudingumo. Kitas nusipelno būti priimtas ne dėl to, ką jis turi ar ką gali duoti, bet dėl to, kas jis yra.

Popiežius ragino Fraterna domus asociaciją ir jos bendradarbius tęsti labai svarbų ugdymo darbą ir skatinti priėmimo bei svetingumo kultūrą. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode