Sprogimas

Popiežiaus audiencija mokslininkams: padėkite įveikti dabartines krizes

krizesGegužės 10 dieną Pranciškus audiencijoje priėmė mokslininkų grupę – Popiežiškosios mokslų akademijos surengto seminaro „Maistas ir humanitarinės krizės: mokslas ir prevencijos bei padarinių švelninimo politika“ dalyvius.

Pasak popiežiaus, temos reikšmingumas yra akivaizdus, nes kalbama apie daugybės brolių ir seserų, neturinčių pakankamai gero maisto, kančių palengvinimą. Seminaro rengėjai pažymėjo, kad maisto gamybos ir tiekimo grandinių sutrikdymo, lemto karų ir konfliktų, gamtinių veiksnių, ligų ir ekonominių svyravimų bei korupcijos kombinacija, pasekmės liečia virš trijų milijardų žmonių.

Pasak popiežiaus, ir karo Ukrainoje atveju matome kaip karas trikdo maisto gamybą, blokuoja žemės ūkį ir ištisų populiacijų galimybes apsirūpinti maistu. Lygiagrečiai jaučiamos ir ilgalaikės pandemijos pasekmės. Stebime ir broliško solidarumo nuosmukį, kuris priklauso ir nuo kai kurių dabartinių ekonominių modelių diegiamų egoistinių nuostatų. 

Jei norime išspręsti dabartines problemas, svarbu suprasti, kokiu būdu viskas yra tarpusavyje susiję, pripažinti praeities klaidas ir iš jų mokytis, kad krizę paverstume galimybe.

„Todėl tikiuosi, kad jūsų seminaras padės visiems geriau įveikti dabartines krizes, ne tik sutelkdamas dėmesį į techninius sprendimus, bet visų pirma primindamas kaip svarbu išsiugdyti visuotinio solidarumo nuostatą, grindžiamą brolybe, meile ir tarpusavio supratimu. Bažnyčia nuoširdžiai remia ir drąsina jūsų ir visų tų, kurie stengiasi ne tik pamaitinti kitus ar reaguoti į krizes, bet ir skatinti visapusišką žmogaus vystymąsi, teisingumą tarp tautų ir tarptautinį solidarumą, taip stiprindami bendrą visuomenės gėrį, pastangas“, – kalbėjo Pranciškus. Audiencijos Popiežiškosios mokslų akademijos seminaro dalyviams jis dar kartą pabrėžė, kad krizė, skirtingai nuo konflikto, kuris visus uždaro ir todėl iš jo taip sunku konstruktyviai išeiti, gali tapti galimybe, jei tik bus gerbiamos kai kurios sąlygos. Viena, krizę turime spręsti kartu – kaip grupė ir kaip bendruomenė. Globali krizė neišsprendžiama po vieną. Antra, reikia iš krizės stengtis išeiti geresniems, o ne blogesniems. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode