Sprogimas

Gvazdikai ir užrašas ant tanko turi būti vertinami administracine tvarka

Prokuratūra sutinka, kad ant Katedros aikštėje pastatyto sunaikinto rusų tanko gvazdikus padėję asmenys gali būti nubausti už sovietinės simbolikos platinimą ar demonstravimą.

„Tai administracinė atsakomybė“, – BNS sakė prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė.

Pastačius tanką, po kelių dienų prorusiškai nusiteikę asmenys ant jo ėmė dėti gvazdikus.

Policija tuomet priėmė sprendimą pradėti administracinę teiseną pagal straipsnį, numatantį administracinę atsakomybę už nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimą ar demonstravimą.

Už šį pažeidimą asmenims gresia piniginė bauda nuo 300 iki 700 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1,2 tūkst. eurų.

Prokuratūros atstovė BNS taip pat informavo, kad pagal Administracinių nusižengimų kodeksą taip pat bus vertinamas incidentas, kai Katedros aikštėje vasario 28 dieną buvo sulaikytas 36 metų vyras, kuris aerozoliniais dažais išpaišė aikštėje stovintį ekspozicinį tanką.

Policija tuomet surinko medžiagą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Pasak G. Šatkauskaitės-Vitkauskienės, jau nuspręsta, kad šis įvykis turi būti vertinamas administracine tvarka.

Kaip baudžiamoji byla tebetiriamas įvykis vasario 26 dieną, kai kilus žodiniam konfliktui dėl padėtų gėlių ant tanko, nenustatytas asmuo sudavė kumščiu į veidą 1972 metais gimusiam vyrui. Vėliau policija pranešė, kad įtariamasis – 1976 metais gimęs vilnietis.

Dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo, tačiau prokuratūros atstovė sakė, kad jis perkvalifikuotas į tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

„Šis įvykis susijęs su viešąją tvarka“, – perkvalifikavimo pagrindą nurodė ji.

Už šią veiką gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Trofėjinis Ukrainos karių sunaikintas Rusijos tankas eksponuojamas automobilių stovėjimo aikštelėje šalia Katedros aikštės Vilniuje, jis čia stovės iki kovo 16 dienos.

Tanką Vytauto Didžiojo karo muziejui Kaune iki šių metų pabaigos paskolino Kyjivo karo muziejus.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode