G.Landsbergis: Civilinio kodekso pataisos – socialdemokratų kerštas žiniasklaidai už principingumą

Žurnalistų bendruomenės nuogąstavimus dėl grėsmės žodžio laisvei sukėlusios Civilinio kodekso pataisos gali būti socialdemokratų kerštas žiniasklaidai už jos principingumą aiškinantis skandalus, mano opozicinių konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

„Tas įstatymo projektas, pakeitimai atėjo iš buvusios Teisingumo ministerijos. Kaip yra sakę kaip kurie garbūs žmonės, kas galėtų paneigti šioje situacijoje, kad tai yra socialdemokratų galbūt ir kerštas žiniasklaidai už principingą aiškinimąsi įvairių skandalų, ir tos pačios Teisingumo ministerijos situacijos, kur buvo ieškoma ministro įvairiais būdais. Toks antspaudo uždėjimas: jei jus mums taip, galime priimti tokius įstatymus“, - Žinių radijui penktadienį kalbėjo G.Landsbergis.

Seimas reakcijų sulaukusias Civilinio kodekso pataisas priėmė gruodžio 8 dieną. Už jas balsavo 101 parlamentaras, vienas susilaikė. Pats G.Landsbergis taip pat balsavo „už“. Pakeitimus inicijavo Teisingumo ministerija, kuriai vadovavo socialdemokratas Juozas Bernatonis. Pataisos įsigalios, jei jas pasirašys prezidentė, tačiau prašymą vetuoti pataisas jau išreiškė tiek žurnalistų bendruomenė, tiek ir Seimo politikai.

„Dalis žmonių, ypač naujų Seimo narių tikrai buvo suklaidinti, kadangi buvo pristatyta, kad tai yra tiesiog techninis pakeitimas, tokiu būdu išvengiant papildomų klausimų žmonės galėjo manyti, kad balsuoja už techninį pataisymą, kai iš tikrųjų taip nėra“, - aiškino G.Landsbergis.

Jis sako, kad prezidentei vetavus įstatymą, jis Seime palaikys veto.

Seimas Civilinį kodeksą papildė nuostata, kad bus galima per teismą reikalauti atlyginti žalą, padarytą dėl asmens garbės ir orumo pažeminimo. Taip pat Seimas kartu panaikino išlygą dėl atleidimo nuo civilinės  atsakomybės, kai apie viešą asmenį paskleista tikrovės neatitinkanti informacija pažemino jo garbę ar orumą. Pataisa sukėlė žurnalistų bendruomenės susirūpinimą, kad pakeitimas gali suvaržyti žiniasklaidos laisvę skelbti visuomenei reikšmingą informaciją apie viešus asmenis ir įtvirtinti politikų privilegijuotą apsaugą nuo kritikos.

Vilnius, gruodžio 16 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode