Marcinkevičius




Žemės ūkio ministrai iš keliasdešimties šalių aptarė sektoriaus aktualijas

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, vienos iš pasaulyje įtakingiausių organizacijų ir kuriai šiuo metu priklauso 34 valstybės, žemės ūkio ministrai, taip pat į EBPO stojančių šalių ir šalių partnerių žemės ūkio ministrai bei tarptautinių organizacijų atstovai po šešerių metų pertraukos vėl susitiko Paryžiuje, kad aptartų tarptautinio bendradarbiavimo galimybes. Renginiui pirmininkavo Prancūzijos žemės ūkio, maisto ūkio ir miškininkystės ministras Stefanas Le Folis (Stephane Le Foll) ir JAV žemės ūkio sekretorius Tomas Vilsakas (Tom Vilsack).

Diskusijų tikslas – apibrėžti bendrus vyriausybių politikos prioritetus bei galimybes siekiant pamaitinti augantį pasaulio gyventojų skaičių, tausiai valdant gamtinius išteklius ir kovojant su klimato kaita. Taip pat renginyje dalyvavo EBPO generalinis direktorius Anchelis Gurrija (Angel Gurria), ES žemės ūkio komisaras Filas Hoganas (Phil Hogan), EBPO Prekybos ir žemės ūkio departamento direktorius Kenas Ašas (Ken Asch), 35 valstybių žemės ūkio ministrai ir viceministrai, apie 50 valstybių ir organizacijų delegacijų, iš viso daugiau nei 300 dalyvių. Lietuvai atstovavo žemės ūkio viceministras Gintas Saulius Cironka. Žemės ūkio komitete buvo priimta deklaracija „Dėl geresnių politikų siekiant užtikrinti produktyvią, tvarią ir atsparią maisto sistemą pasaulyje“. Paskutinį kartą žemės ūkio ministrai EBPO buvo susirinkę 2010 metais.

Ministrai ir viceministrai, organizacijų atstovai diskutavo apie tarptautinio bendradarbiavimo svarbą, kai siekiama bendrų tikslų. Šiuo metu ypač aktualūs klausimai yra dėl žemės ūkio sektoriaus prisitaikymo prie klimato kaitos, smulkiųjų ūkininkų, mažų bei vidutinių ūkių sunkumai dėl konkurencingumo bei rinkos pokyčių. Taip pat buvo kalbama apie inovatyvių technologijų ir bioekonomikos potencialą bei mokslinių tyrimų panaudojimą gamyboje, aplinkosauginius aspektus.

Žemės ūkis yra ypatingai jautrus krizėms ir pokyčiams, tačiau jo vaidmuo sprendžiant apsirūpinimo maistu, o ypač sveiku maistu, yra pagrindinis. Produkcijos gamyba reikalauja naujų darbo vietų kūrimo, taip užtikrinamas užimtumas ir kaimo bendruomenių gyvybiškumas. Būtina pagerinti žemės našumą ir tvarią gamybą tausiai naudojant vandens žemės, miško, energetikos, dirvožemio išteklius ir išsaugant biologinę įvairovę bei ekosistemas. Žemės ūkio politika glaudžiai susijusi su užimtumo, sveikatos, jaunimo, konkurencijos ir socialine politika.

Narystė EBPO vertinama kaip geras valstybės ekonomikos stabilumo ir patikimumo rodiklis. EBPO kaupia patirtį ir atlieka išsamius įvairių sričių tyrimus, taigi būdama EBPO nare, Lietuva galės naudotis naujausiais EBPO tyrimais ir taikyti gerąją EBPO šalių narių patirtį.

Press

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode