Parama dėkojame




Ministerija nepasiturintiems gyventojams siūlo finansuoti šildymo sistemų atnaujinimą

radijatorius1Energetikos ministerija nepasiturintiems gyventojams siūlo skirti 100 proc. siekiančią paramą atnaujinant šildymo sistemas.

Kaip šeštadienį pranešė ministerija, tokia finansinė parama siūloma gyventojams, kurie gauna piniginę socialinę paramą pagal Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą.

Ministerija taip pat siūlo iki 60 proc. finansinę paramą gyventojams šilumos punktų ir kitų vidaus šildymo bei karšto vandens sistemų modernizavimui. Parama padidinama 10 proc., jei planuojama seną elevatorinį šilumos punktą keisti į naują automatizuotą šilumos punktą. Anot pranešimo, ministerijos siūlymu projektams nereikalingi statybą leidžiantys dokumentai.

Tokius siūlymus ministerija parengė siekdama didinti energinį efektyvumą pastatuose ir mažinti gyventojų išlaidas už energiją.

Pasak ministerijos, praėjusių metų pabaigoje mažosios renovacijos priemonei Vyriausybė numatė 20 mln. eurų iš Klimato kaitos programos lėšų.

„Kvietimas teikti paraiškas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui planuojamas skelbti jau š. m. balandžio mėnesį, tad gyventojai jau dabar gali pradėti planuoti, tartis bei apsispręsti dėl mažosios renovacijos įgyvendinimo apimčių ir būdų“, – pranešime cituojama energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Anot pranešimo, parama mažosios renovacijos projektams skiriama gyventojams, kai daugiabučiuose pastatuose naudojami seni elevatoriniai arba neaautomatizuoti šilumos punktai arba kiti šildymo ir karšto vandens sistemų elementai neatitinka energetikos ministro patvirtintų privalomųjų reikalavimų.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje dar yra apie 3 tūkst. senų elevatorinių šilumos punktų, kurie yra technologiškai pasenę ir neužtikrina tolygaus viso pastato šildymo.

Pernai pasibaigus kvietimui teikti paraiškas daugiabučių namų vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimui, įgyvendinami 87 projektai už beveik 4 mln. eurų iš Klimato kaitos programos lėšų.

Energetikos ekspertų nuomone, atlikus šilumos punktų ir kitų karšto vandens sistemų (mažosios renovacijos) modernizavimą daugiabučiuose namuose šilumos nuostoliai ir energijos sąnaudos mažėja 15–20 proc., o tai leidžia mažiausiomis sąnaudomis pasiekti ženklų gyventojų šildymo sąskaitų sumažinimą.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode