Marcinkevičius




Glaudus bendradarbiavimas su darbdaviais – sėkmės garantas

  Šių metų balandžio 4–15 d. visoje Europos Sąjungoje bei Norvegijoje ir Islandijoje ypatingas dėmesys skirtas darbdaviams. Kurdami naujas darbo vietas, jie padeda žmonėms sugrįžti į darbo rinką, dalyvauja rengiant kvalifikuotus darbuotojus, įgyvendinant ESF projektus, formuoja ir skiepija verslumo vertybes jaunajai kartai.

 

      Lietuva taip pat prisijungė prie Europos darbdavių dienų. Įvairių sektorių darbdaviai dvi savaites dalyvavo diskusijose, pokalbiuose, pažintiniuose ir praktiniuose renginiuose, kaip gerinti nedirbančių gyventojų įsidarbinimo galimybes. Daugiausiai naujų tikslinių darbo vietų 2015 metais sukūrusiems šalies darbdaviams Lietuvos darbo birža balandžio 14 dieną  rengė nominacijų teikimą. Renginyje dalyvaujantys darbdaviai buvo pristatyti keturioms nominacijoms: „Už iniciatyvą pradėti ir plėtoti verslą“, „Už naujų darbo vietų sukūrimą didžiausio nedarbo teritorijose“, „Už socialiai pažeidžiamų asmenų integraciją į darbo rinką“, „Už jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimą“. Į visas nominacijas buvo atrenkami darbdaviai, daugiausiai įdarbinę nedirbančių žmonių nenaudojant subsidijų. Darbdavių atranka nominacijoms buvo vykdoma dviem etapais: teritorinių darbo biržų vertinimo komisijos atrinko darbdavius aptarnaujamose teritorijose, o Lietuvos darbo biržos vertinimo komisija, kurioje buvo darbdavių organizacijų ir  profsąjungų atstovai – nominuojamus darbdavius šalies mastu. Darbdavių atranką vykdant buvo atsižvelgiama į darbuotojų kaitą įmonėje, darbo sąlygas, neterminuotų darbo sutarčių su naujai priimamais darbuotojais sudarymo skaičių, įsiskolinimų valstybei nebuvimą ir  įmonės prestižą. Galutinei atrankai Lietuvos darbo biržai buvo pristatytos 56 šalies įmonės, vykdančios veiklą prekybos, statybos, logistikos, maisto pramonės ir kitose srityse. Iš jų buvo atrinkta ir nominacijoms pristatyta 21 įmonė.

Tarp nominuojamų įmonių pateko ir dvi Telšių teritorinės darbo biržos aptarnaujamoje teritorijoje veikiančios įmonės: Telšių įmonė AB „Žemaitijos pienas“ (už socialiai pažeidžiamų asmenų integraciją į darbo rinką) ir Mažeikių įmonė UAB „Grūstė“, vykdanti veiklą didmeninės ir mažmeninės prekybos maisto produktais ir pramoninėmis prekėmis bei teikianti viešojo maitinimo paslaugas. Nuo 1992 metų veikiančiai įmonei didžiųjų įmonių kategorijoje buvo įteikta nominacija „Už naujų darbo vietų sukūrimą didžiausio nedarbo teritorijose“. Į įteikimo ceremoniją atvyko ir nominaciją atsiėmė UAB „Grūstė“ generalinis direktorius Alfredas Vyniautas ir Mažeikių savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė.

Džiugu paminėti, kad UAB „Grūstė“ šiuo metu yra viena didžiausių Mažeikių rajono įmonių, kurioje dirba 590 darbuotojų. Nuo pat įsikūrimo pradžios bendrovė aktyviai bendradarbiauja su darbo birža, skelbia ir registruoja laisvas darbo vietas Lietuvos darbo biržos interneto svetainėje, dalyvauja Darbo biržos organizuojamuose renginiuose. 2015 metais ypač aktyviai dalyvavo aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, buvo organizuotos keturios darbo mugės. Tarpininkaujant Darbo biržai, neterminuotai buvo įdarbinti 49 asmenys į pardavėjo-kasininko, kroviko, apsaugos darbuotojo laisvas darbo vietas. Sudarytos lygios darbo sąlygos 43 moterims, 5 vyrams bei specialios darbo sąlygos vienam asmeniui su negale. Naujai priimami darbuotojai buvo mokomi darbo vietoje veikiančiuose prekybos centruose bei viešojo maitinimo įmonėse. Keturiems darbuotojams buvo sudarytos sąlygos gilinti žinias įvairiose mokymo įstaigose, vienas darbuotojas įdarbintas po profesinio mokymo.

Renginyje padėkos buvo teikiamos ir teritorinių darbo biržų darbuotojams, darbe su darbdaviais pasiekusiems geriausių rezultatų. Tarp apdovanotųjų pateko ir Telšių teritorinės darbo biržos Mažeikių skyriaus vyriausioji specialistė Laima Kazlauskienė. Darbuotoja sėkmingai bendradarbiauja su statybos ir pramonės sektoriaus darbdaviais, stengiasi tiksliai apibrėžti konkrečius darbdavio poreikius, viešinti darbo biržos teikiamas paslaugas. Specialistės dėka į laisvas darbo vietas 2015 metais buvo įdarbinta 370 bedarbių, 194 asmenys sumotyvuoti ir įsidarbino patys.

Europos darbdavių dienos baigėsi, tačiau bendradarbiavimas su darbdaviais tęsiasi. Šis procesas labai svarbus šiandienos kontekste, kai darbo rinka išgyvena krizę – pastebimas neatitikimas tarp darbo pasiūlos ir paklausos, darbo jėga senėja, ima trūkti kvalifikuotų darbuotojų. Darbo birža, įgyvendindama valstybinę užimtumo politiką, ieško efektyvių darbo metodų ir yra pasirengusi šiandieniniams iššūkiams.

Rūta JONKUVIENĖ

Telšių teritorinės darbo biržos

Darbo išteklių skyriaus vedėjo pavaduotoja

                     

                     

                     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode