Sprogimas

Pasvalio rajone sprogo dujotiekis: tikimasi atstatyti per parą

dujotiekisPenktadienio vakarą įvykusį dujotiekio sprogimą Pasvalio rajone greičiausiai lėmė techninės priežastys, jas galutinai ketinama nustatyti per kelias dienas, sako Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

„Šiuo metu mūsų darbuotojai yra vietoje, kuriems priskirta dirbti su situacija, yra atvykę ir rangovo atstovai, kurie, institucijoms leidus, vykdys atstatymo darbus. Iš pirminės apžiūros matosi, kad gali būti tiesiog trūkusi siūlė“, – BNS šeštadienį sakė N. Biknius. Pasak jo, sprogimo pažeistą dujotiekį  tikimasi atkurti per parą.

Anot jo, dujotiekis nutiestas daugiau nei prieš 40 metų, jis buvo nuolat prižiūrimas, tačiau pirminiai duomenys rodo, kad įvykis susijęs su „technologiniu klausimu“, tikslesnes išvadas bus galima daryti atlikus išsamų tyrimą. 

„Amber Grid“ vadovo teigimu, neatmetama versija, kad sprogimas galėjo įvykti, pavyzdžiui, dėl vamzdyno suvirinimo siūlės defektų. 

„Bet tyrimas į viską atsakys (...). Viskas priklausys nuo institucijų, bet tikimės, kad šiandien-rytoj“, – sakė N. Biknius, paklaustas, per kiek laiko tikimasi išsiaiškinti sprogimo ir po jo kilusio gaisro priežastis.

Kiek anksčiau Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas tvirtino, kad pagal pirminius duomenis, nėra nustatyta, jog incidentas galėjo įvykti dėl tyčinės veiklos.

„Nemanau, kad tai yra kažkokia tyčinė veikla, manau, tai yra avarija“, – BNS sakė jis.

Apie sprogimą ir kilusį gaisrą Pasvalio rajone, Vienkiemių kaime, policijai pranešta penktadienį, apie 17 val., informuota, kad dujotiekis po sprogimo degė atvira liepsna, siekiančia net 50 metrų aukštį. Per įvykį žmonės nenukentėjo, tačiau kelioms valandoms buvo evakuota apie 80 vietos Valakėlių kaimo gyventojų.

Užsukus sklendes, tarp kurių, Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ teigimu, yra 18 kilometrų atstumas, dujos dar liepsnojo apie keturias valandas, kol galutinai išdegė.

Dujų perdavimo sistemą šioje vietoje sudaro du lygiagrečiai į Latvijos pusę einantys dujotiekiai, įrengti 1-1,5 metro gylyje po žeme. Incidentas vyko viename jų, kitas dujotiekis nebuvo pažeistas. Juo dujų tiekimas pačiam Pasvalio miestui, rajonui ir kitiems Šiaurės Lietuvos vartotojams buvo atstatytas dar penktadienį, taip pat atkurtas ir dujų tiekimas į Latviją.

Pasak N. Bikniaus, vamzdynu dujos tiekiamos tiek į Latviją, tiek iš jos, aprūpinant dujomis Lietuvą. N. Bikniaus teigimu, po incidento dujos nebuvo tiekiamos apie porą valandų, tačiau paros nuokrypis „yra labai nedidelis“, o pajėgumu veikiant vienam dujotiekiui, užtenka. 

Jis taip pat patvirtino, kad šioje atkarpoje buvo įgyvendinamas dujotiekių jungties tarp Lietuvos ir Latvijos pajėgumų didinimo projektas (ELLI), tačiau šioje vietoje pats dujotiekis nebuvo tvarkomas, darbai atlikti tik dėl dujų apskaitos stoties. 

„Statybos darbų nebuvo, buvo atliekami priežiūros darbai“, – pabrėžė jis. 

Sprogimo pažeistą dujotiekį Pasvalio rajone tikimasi atkurti per parą, sako „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

„Pradėti paruošiamieji darbai atstatymui, pirmiausia, mums reikia šį dujotiekį izoliuoti, kad į jį nepapultų dujos, kad būtų saugu dirbti. Tada bus atkasama dujotiekio atkarpa, tikrinama, iki kurios vietos jis pažeistas, tada ji išpjaunama, ir įstatomas naujas dujotiekis. Jis bus suvirinamas, atliekamas rentgeno patikrinimas ir tada grąžinamas į eksploataciją“, – BNS šeštadienį popiet teigė N. Biknius.

„Skaičiuojame, kad užtruks apie 24 valandas, turime tokį planą, aišku, jei neatsiras netikėtų aplinkybių“, – pabrėžė jis.

Penktadienį įvykus sprogimui ir kilus gaisrui dujotiekyje Pasvalio rajone, Vienkiemių kaime, pranešta, kad liepsnos siekė iki 50 metrų aukščio. Per incidentą niekas nenukentėjo, maždaug penkioms valandoms buvo evakuota apie 80 gretimo Valakėlių kaimo gyventojų, didžioji dalis jų išvyko savo transportu, BNS patvirtino Pasvalio rajono savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas.

„Amber Grid“ teigimu, buvo pažeistas vienas iš dviejų lygiagrečiai nutiestų dujotiekių. Specialistams užsukus vamzdynų sklendes, dujos dar liepsnojo apie keturias valandas, kol galutinai išdiegė. Dujos Pasvalio miestui ir kitiems Šiaurės Lietuvos vartotojams nebuvo tiekiamos apie porą valandų, vėliau tiekimas atkurtas nepažeistu vamzdžiu.

Šis dujotiekis jungia Lietuvą ir Latviją. 

Dėl incidento atliekamas išsamus ekspertų, teisėsaugos tyrimas, tačiau po pirminės apžiūros, anot N. Bikniaus, spėjama, jog sprogimas ir dujų nuotėkis įvyko dėl „techninių priežasčių“.

Buvęs Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“, prisimindamas pernai vykusius sprogimus „Nord Stream“ dujotiekyje, pareiškė, jog ir Lietuvos atveju negalima atmesti galimos diversijos.

„Pirmasis įvykis rodo į Rusiją, anksti tvirtinti, kad antrasis atvejis yra Rusijos diversija, bet tikimybė yra gana didelė“, – pareiškė jis.

Policija šeštadienį informavo pradėjusi ikiteisminį tyrimą aiškinantis, ar tinkamai buvo atliekami dujotiekio priežiūros, remonto darbai, tačiau teigia kol kas nekelianti tyčinės veiklos versijos.

N. Biknius taip pat minėtas prielaidas kol kas atmeta ir ragina palaukti tyrimo rezultatų.

„Mes savo ruožtu, kaip eksploatuojanti įmonė, galime pasakyti iš to, ką dabar matome – matome įtrūkimą siūlėje. Tad tokia ir išvada, kad tai panašu į techninį gedimą, tačiau, be abejo, pilnas, išsamus tyrimas pateiks visus atsakymus“, – teigė „Amber Grid“ vadovas.

Be šios įmonės atstovų ir rangovų, policijos, įvykio vietoje šeštadienį dirbo Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), aplinkosaugininkai, vertinantys galimą aplinkai padarytą žalą.

N. Biknius taip pat patvirtino, kad incidentas įvyko ne valstybinėje, o privačioje žemėje, tad likvidavus incidentą, anot jo, „bus sprendžiami ir žalos atlyginimo klausimai“.

Pasak „Amber Grid“ vadovo, ekspertai dar vertina, kokio dydžio vamzdyno atkarpa pažeista, tačiau preliminariai pažeidimai apima „nuo keliolikos iki keliasdešimties metrų“.

Tuo metu P. Balčiūnas sako, kad incidento vietoje, molingoje žemėje yra javų pasėliai, dėl aukštos temperatūros degant dujoms dirvos paviršius vietomis sukietėjo, paviršinį sluoksnį nukasa ekskavatorius.

Taip pat pažeista kelio Pasvalys–Pakruojis–Šiauliai atkarpa, čia išsilydęs asfaltas, tad laukia jo atstatymo darbai. Savivaldybė, pasak direktoriaus, savo ruožtu ėmėsi tvarkyti aplinkinį žvyrkelį, apgadintą avariją likvidavusios sunkiasvorės technikos, kad užtikrintų gyventojų susisiekimą.

„Savivaldybė savo darbą padarė, toliau tarnybos dirba“, – BNS kalbėjo jis.

Savivaldybės administracijos vadovas taip pat teigia, kad šnekantis su ekspertais „diversijos versija yra atmetama“.

Tuo metu policijai šeštadienį pranešus apie ikiteisminį tyrimą, „Amber Grid“ šios informacijos ir susijusių detalių kol kas teigė negalintys komentuoti.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode