Marcinkevičius




esantiJaponija antradienį pareiškė, kad išpuoliai, su kuriais susiduria japonai Kinijoje po vandens išleidimo iš Fukušimos atominės elektrinės, yra smerktini, ir patvirtino, kad į jo šalies ambasadą Pekine buvo mesta plyta.

Praėjusią savaitę Kinija uždraudė bet kokį jūros gėrybių importą iš kaimyninės šalies po to, kai Japonija pradėjo išleisti apdorotą vandenį iš avariją patyrusios elektrinės, o Tokijas ir Jungtinių Tautų branduolinės saugos priežiūros institucija pareiškė, kad ši operacija yra saugi.

Nuo to laiko Japonija paragino savo piliečius Kinijoje laikytis nuošaliai ir sustiprino mokyklų ir diplomatinių atstovybių apsaugą. Tuo tarpu Japonijos įmones užplūdo nepageidaujami skambučiai iš Kinijos numerių.

Japonijos užsienio reikalų ministras antradienį patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad į japonų ambasadą Pekine buvo mesta plyta, ir pakartojo pirmadienį ministro pirmininko Fumio Kishidos (Fumijo Kišidos) išsakytus raginimus Kinijai imtis veiksmų padėčiai nuraminti.

„Tai labai smerktina ir kelia nerimą“, – žurnalistams Tokijuje sakė Yoshimasa Hayashi (Jošimasa Hajašis).

„Norėtume dar kartą paraginti Kinijos vyriausybę nedelsiant imtis tinkamų priemonių, pavyzdžiui, paraginti savo piliečius elgtis ramiai ir neleisti situacijai paaštrėti, taip pat imtis visų įmanomų priemonių, kad būtų užtikrintas Japonijos gyventojų ir mūsų diplomatinių atstovybių Kinijoje saugumas“, – teigė jis.

Jis pridūrė, kad Kinija turėtų pateikti tikslią informaciją apie Fukušimos AE vandens išleidimą, „o ne be reikalo kelti žmonių susirūpinimą pateikdama moksliškai nepagrįstą informaciją“.

Japonijos ambasados Pekine atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jos darbuotojai yra labai susirūpinę.

„Kai kurie asmenys atėjo prie mūsų [ambasados] įėjimo, – teigė atstovas spaudai. – Jie ėmėsi tokių veiksmų, paskui juos išsivedė ginkluota policija.“

Paklaustas, kokių veiksmų Pekinas imsis dėl akmenų mėtymo, Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas (Vang Venbinas) pirmadienį atsakė, kad Kinija „visada saugo užsieniečių saugumą ir teisėtas teises bei interesus Kinijoje, laikydamasi įstatymų“.

„Primygtinai raginame Japonijos pusę atsižvelgti į teisėtą visų šalių susirūpinimą, nedelsiant nutraukti branduolinėmis medžiagomis užteršto vandens išleidimą į jūrą, visapusiškai konsultuotis su kaimyninėmis šalimis ir kitais suinteresuotaisiais subjektais ir atsakingai šalinti branduolinėmis medžiagomis užterštą vandenį“, – spaudos konferencijoje teigė Wang Wenbinas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode