Marcinkevičius




Mokinių pasirengimą nelaimėms ministerija sieks gerinti interaktyviomis pamokomis

branduolineSiekdama, kad mokiniai daugiau žinotų apie pasirengimą branduolinei avarijai, karinei grėsmei ar kitai nelaimei, Vidaus reikalų ministerija (VRM) planuoja interaktyvias pamokas, kuriose moksleiviai būtų supažindinami su reikiama informacija.

Ministerija šiuo metu ieško, kas galėtų organizuoti tokius užsiėmimus. 

Kaip rašoma Centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbtame skelbime, kampaniją sudarys ne mažiau kaip 30 interaktyvių pamokų 8–12 klasių moksleiviams.

Anot ministerijos, šia kampanija siekiama didinti jaunimo amžiaus grupės sąmoningumą, jų savisaugos jausmą ir atsakomybę civilinės saugos srityje, informuoti apie interneto svetainę lt72.lt ir didinti jos žinomumą, stiprinti visuomenės pasitikėjimą civilinės saugos sistemos subjektais ir jų veikla, supažindinti, kaip veikia gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema.

„Informacinė kampanija turi prisidėti prie vieningo jaunimo ir Lietuvos gyventojų švietimo bei informavimo, susijusio su gyventojų ir atsakingų institucijų pasirengimu ekstremaliosioms situacijoms – galimai branduolinei ar radiologinei avarijai Astravo atominėje elektrinėje, karinės grėsmės atveju ir kitoms galimoms gamtinio ar techninio pobūdžio nelaimėms“, – rašoma konkurso apraše.

Konkurso vertė – beveik 82 tūkst. be PVM, kampanija būtų vykdoma iki šių metų lapkričio vidurio.

Kampanijos kūrėjai taip pat turės parengti ir įgyvendinti komunikacijos planą, kuriuo siekiama „plataus ir vieningo Lietuvos gyventojų švietimo bei informavimo civilinės saugos srityje“.

Anot ministerijos, iš anksto tinkamai suformuotas gyventojų elgesys konkrečios krizės ar nelaimės atveju padės sumažinti krizės ar bet kurios ekstremalios situacijos padarinius, tačiau Lietuvos gyventojų pasirengimas ekstremaliosioms situacijoms išlieka nepakankamas, žmonėms trūksta išlikimui būtinų įgūdžių.

Ministerijos duomenimis, 18 proc. gyventojų turi susiruošę išvykimo krepšį, o šeimos planą, kaip elgtis nelaimės metu, su artimaisiais yra aptarę 15 proc. gyventojų. Būtiniausių atsargų 72 val. (maisto, vandens, vaistų, higienos priemonių) pasiruošę turi 50 proc. šalies gyventojų.

2023 metais VRM užsakymu atliktos reprezentatyvios apklausos duomenimis, pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms svetainę „LT72“ žino beveik 40 proc. šalies gyventojų. 47  proc. gyventojų žino, kur ieškoti informacijos apie pasirengimą nelaimėms, 31 proc. žino, kur yra artimiausia priedanga.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode