Parama dėkojame




„Gyjanti“ Prancūzija patyrė skaudų pralaimėjimą futbolo aikštėje

Autobusas atviru stogu jau buvo parengtas pergalės paradui, o Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) sakė, kad sėkmė šių metų Europos futbolo čempione jo šaliai padeda atsigauti po Paryžiaus atakų, bet pergalės viltys finale netikėtai subliūško.

Pareigūnai ruošėsi masinėms linksmybėms, jeigu Prancūzija, kurioje tebegalioja nepaprastoji padėtis dėl teroro išpuolių, laimėtų sekmadienį surengtas finalines rungtynes prieš Cristiano Ronaldo (Krištianu Ronaldu) vedamą Portugalijos vienuolikę, bet pralaimėjimas rezultatu 1:0 sužlugdė čempionatą organizavusios šalies viltis.

Portugalijos gerbėjai buvo vieninteliai, šventę Prancūzijos nacionaliniame stadione „Stade de France“, o 90 tūkst. žmonių aistruolių zonoje po Eiffelio (Eifelio) bokštu stovėjo tylėdami, kai Ederis iš toli įmušė vienintelį tą vakarą pelnytą pergalingą įvartį.

„Po visko, kas įvyko – atakų, demonstracijų, ekonomikos krizės – nusipelnėme, kad kažkas leistų mums pasijusti geriau“, – sakė 31 metų Lazaro de Santana (Lazaras de Santana), prisidėjęs prie tūkstančių kitų, kurie grįžo namo nukabinę nosis.

Nepatenkinti Prancūzijos komandos gerbėjai tą vakarą taip pat susirėmė su policija, kai jiems nebuvo leista patekti į sausakimšą aistruolių zoną.

Policininkai paleido ašarines dujas, kai aistruoliai apmėtė juos buteliais. Kiti jaunuoliai užkūrė laužą netoli Eiffelio bokšto.

Pasiruošimus „Euro 2016“ čempionatui temdė nuogąstavimai dėl potencialių naujų džihadistų atakų. Prieš prasidedant šiai futbolo šventei, streikuojančios profsąjungos sutrikdė traukinių ir lėktuvų reisus, o neišvežtos šiukšlės kaupėsi gatvėse, vykstant protestams dėl darbo kodekso reformų.

Tačiau prasidėjus čempionatui minios aistruolių zonoje didėjo sulig kiekvienu maču, kuriame dalyvaudavo Prancūzija, o į restoranus ir kavines, kuriose būdavo rodomos „Mėlynųjų“ (Les Bleus) komandos rungtynės, būdavo įmanoma patekti tik iš anksto užsisakius vietą.

„Prancūzijos žmonėms reikia iš naujo atrasti savo kelią“, – F.Hollande'as sakė kilus nacionalinės komandos palaikymo bangai.

„Matėme tai, kai buvo vykdomos atakos. Susivienydavome vykstant dramoms, (taip pat) turime atrasti save džiaugsme, suartėti“, – jis rašė dienraštyje „Journal du Dimanche“.

Per lapkričio 13-osios atakas Paryžiuje žuvo iš viso 130 žmonių. „Stade de France“, kuri tuo metu žaidė Prancūzijos ir Vokietijos komandos, buvo vienas iš taikinių, atakuotų mirtininkų sprogdintojų. Tąsyk užpuolikai taip pat atakavo koncertų salę „Bataclan“ ir sostinės kavines.

F.Hollande'as sakė, kad trenerio Didier Deschampso (Didjė Dešano) vedama Prancūzijos komanda buvo „labai paženklinta“ tų atakų.

Jaunatviška prancūzų vienuolikė, kurioje pagrindinius vaidmenis atlieka puolėjas Antoine'as Griezmannas (Antuanas Gryzmanas) ir charizmatiškas aikštės vidurio žaidėjas Paulis Pogba (Polis Pogba), buvo karštai palaikoma favoritė prieš rungtynes su Cristiano Ronaldo Portugalija.

Organizatoriai netgi buvo paruošę autobusą pergalės paradui, ant kurio galo buvo užrašyta „Ačiū“, o ant šonų – „Europos čempionai 2016“. Tas autobusas matomas vaizdo įraše, nufilmuotame vieno vairuotojo, kuris jį pastebėjo į Paryžių vedančiame pagrindiniame kelyje prieš sekmadienį vykusį finalą.

Pergalė būtų buvusi „geras dalykas Prancūzijai po atakų, kad atsiteistume prieš islamistus ir visas mūsų neseniai patirtas nesėkmes“, sakė 18-metė Paryžiaus barmenė Shanel Aoudi (Šanel Avudi).

„Norėtume visa tai atidėti į šalį“, – pridūrė 20-metis Elliot Fromentinas (Elijo Fromantenas), apsiašarojęs po skaudaus pralaimėjimo.

Prieš atvykdamas į stadioną stebėti rungtynių F.Hollande'as pripažino, kad tikrovė primins apie save netgi tuo atveju, jeigu Prancūzijos komanda laimėtų.

„Sportas leidžia žmonėms susivienyti, bet politika žmones išskiria“, – sakė prezidentas.

Paryžius, liepos 11 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode