Marcinkevičius




Valstybė gelbės nuo bankroto UAB „Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“

Šiandien Vyriausybė Žemės ūkio ministerijos siūlymu priėmė sprendimą gelbėti nuo bankroto uždarąją akcinę bendrovę ,,Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas“, padidindama jos įstatinį kapitalą.

Valstybė numato į bendrovę investuoti 199 837,80 Eur. Minėtosios lėšos bus naudojamos daliai bendrovės įsiskolinimų padengti, atsiskaitymui su bendrovės darbuotojais ir jos gyvavimo palaikymui iki kol bus privatizuota.

Valstybės valdoma bendrovė buvo įsteigta 2004 m., siekiant padėti žvejams – aukciono būdu tarpininkauti tarp pirminio žuvies pardavėjo ir pirkėjo, realizuojant ir įsigyjant žuvininkystės produktus. Žvejybos įmonės Baltijos jūroje 80 proc. sugautos žuvies privalėjo parduoti per aukcioną, ir bendrovė už tarpininkavimo paslaugas gaudavo pajamų. Bendrovės gyvavimas tiesiogiai priklausė nuo sugaunamos žuvies kiekio Baltijos jūroje. Tačiau žuvies kiekiai nuo 2013 m. pradėjo sparčiai mažėti, todėl atitinkamai sumažėjo ir pajamos. O nuo 2015 m., panaikinus teisės aktų nuostatas, įpareigojančias didžiąją dalį sugautų Baltijos jūros menkių parduoti aukciono būdu, ši veikla tapo tik simbolinė ir nėra vykdoma.

Siekdama išsilaikyti, žvejams reikalinga įmonė parengė investicinį planą ES paramai gauti ir įgyvendino žuvies pirminio perdirbimo cecho Klaipėdoje projektą. Jo metu iš esmės buvo pakeista bendrovės veikla, pereinant nuo tarpininkavimo paslaugų prie žuvies perdirbimo gamybos bei žuvies produktų realizavimo. Tačiau bendrovė susidūrė su apyvartinių lėšų trūkumu, įvairiais  rinkodaros bei realizacijos sunkumais, vadovybės kaita. Šiuo metu ji veiklos nevykdo.

Jeigu Vyriausybė nebūtų priėmusi sprendimo investuoti į bendrovę, ši, tikėtina, neišvengiamai bankrutuotų, o valstybė, kaip bendrovės akcininkė, neatgautų nei dalies savo investicijų.

Ministerija planuoja artimiausiu metu pasiūlyti bendrovės akcijas įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą. Bendrovės bankroto atveju, privatizavimo procedūros negalimos.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode