Marcinkevičius




Europa imasi iniciatyvos kovojant su gyvūnų ligomis

 

Su afrikiniu kiaulių maru susiduria ne tik Lietuva ar kaimyninės šalys. Grėsmė juntama visame regione ir siekia net tokias šalis, kaip Kinija. Ką daryti, kad ligos plitimas būtų sustabdytas, tariamasi Briuselyje.

Aukšto lygio konferencijoje „Tarpvalstybinės gyvūnų ligos Europoje: tarptautinio bendradarbiavimo svarba siekiant užtikrinti tvarią gyvulininkystę“ dalyvauja ir žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika, veterinarijos ir fitosanitarijos atašė Egidijus Pumputis.

Europos Komisija imasi iniciatyvos apjungti ne tik ES valstybes nares, paliestas gyvūnų ligų problemos, bet ir trečiąsias šalis, tokias kaip Rusija, Baltarusija, Ukraina, Moldova, Gruzija, siekiant užtikrinti efektyvių priemonių kovoje su ligomis naudojimą. Kaip komisaras Vytenis Andriukaitis konferencijos atidarymo kalboje pabrėžė gyvulininkystė užima reikšmingą vietą, tiek bendrai ES, tiek atskirai kiekvienos šalies ekonomikoje, tad apsaugoti šį sektorių nuo užkrečiamų ligų, plintančių per valstybių sienas, yra ne tik ES, bet ir jos kaimyninių valstybių bendra misija.

Į šią konferenciją be šalių iš užkrėstų regionų pakviesti vadovai iš Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos bei Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos, siekiant pabrėžti koordinuotų veiksmų bei naujos ligų valdymo politikos svarbą. Didžiausias dėmesys skiriamas afrikiniam kiaulių marui, kurio atvejų daugėja ne tik Europoje (praeitą savaitę nustatyta Bulgarijoje), bet pasiekė jau ir Kiniją. Sutariama, kad greita informacijos sklaida tarp šalių, glaudus bendradarbiavimas regioniniu lygiu,  ekspertų komandų mokymai, rėmimasis mokslinėmis rekomendacijomis, tai pagrindinės prevencinės priemonės, siekiant sumažinti gyvūnų ligų sukeliamas rizikas.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode