Marcinkevičius




Žinia GPAIS vartotojams: numatoma dviem mėnesiams pratęsti pereinamąjį laikotarpį

 

Aplinkos ministerija, siekdama užtikrinti, kad šalies ūkio subjektai atsakingai vestų gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitą ir įprastų naudotis privaloma naująja informacine šios apskaitos sistema (GPAIS), numato dviem mėnesiams pratęsti prisitaikymo prie GPAIS laikotarpį – iki š. m. gruodžio 1 d.

Su aplinkos ministro įsakymo, kuriuo tikslinamas Tvarkos, kai negalima naudotis vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacine sistema, aprašas ir pratęsiamas GPAIS pereinamasis laikotarpis, projektu galima susipažinti čia. Pasiūlymus dėl šio projekto galima teikti iki rugsėjo 28 d.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiutė, papildomą laiką įgusti naudotis GPAIS ūkio subjektams nutarta suteikti, atsižvelgus į gaunamus gausius jų paklausimus, susijusius ne tik su techniniais dalykais, bet ir su teisės aktų reikalavimais. Atsakant į šiuos paklausimus, išaiškėjo nemažai atvejų, kai iki GPAIS įdiegimo dalis įmonių apskaitą tvarkė netinkamai interpretuodamos teisės aktų nuostatas. Tai dar kartą patvirtina, pasak Agnės Bagočiutės, kad GPAIS užtikrina skaidresnę ir patikimą atliekų apskaitą, veiksmingesnę ir operatyvesnę atliekų tvarkymo sistemos dalyvių kontrolę.

GPAIS leidžia sumažinti administracinę naštą, nes sudaro galimybę turėti visą reikalingą informaciją vienoje sistemoje, pakartotinai neįvedinėti pirminiuose registruose esančių duomenų, automatiškai atvaizduoti duomenis kitų atliekų sistemos dalyvių apskaitoje, atlikti automatines patikras, apskaičiuoti suminius duomenis, automatiškai formuoti ataskaitas. Tačiau šie privalumai bus pasiekiami tik su sąlyga, kad visi šios sistemos dalyviai reikiamai atliks savo pareigą. Pavyzdžiui, jei atliekų darytojai, kurie privalo vesti apskaitą naudodamiesi GPAIS, neatlieka šių savo pareigų, tai atliekų tvarkytojai negali apskaityti jiems perduotų atliekų sutvarkymo ir išduoti reikiamus dokumentus.

Todėl Aplinkos ministerija ragina visus GPAIS vartotojus nelaukti papildomo termino pabaigos, o kuo greičiau pradėti naudotis šia sistema ir tvarkyti apskaitą pagal teisės aktų reikalavimus.

Primename, kad apskaitą naudodamiesi GPAIS teisės aktais nustatytais atvejais ir tvarka turi vykdyti atliekų darytojai, atsižvelgiant į susidarančių atliekų kiekį, rūšį, vykdomą veiklą, įmonės dydį, taip pat atliekų tvarkytojai; gamintojai ir importuotojai, teikiantys į rinką gaminius ir pakuotes.

Aplinkos ministerijos ifnromacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode