Parama dėkojame




Festivalio „Šėlsmas” atgarsiai: „Tai aukšto lygio renginys”

selsmasSausio 28 dieną Mažeikių kultūros centre praūžė tarptautinis šokių festivalis-konkursas „Šėlsmas“. Šį renginį jau aštuntą kartą organizavo modernaus šokio studija „Niuansas“. Pasak studijos vadovės Jelenos Legenzovienės, šiemet ant scenos pasirodė rekordinis dalyvių skaičius – daugiau nei 900 šokėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos bei Estijos.

Festivalis gimė seniai

Prisiimdama „Šėlsmo“ pradžią J. Legenzovienė sakė, jog jį sumanė kartu su buvusia kolege, ilgamete studijos „Niuansas“ koncertmeistere Danute Adomaitiene. „Jau labai seniai pradėjome organizuoti bandomuosius šokio festivalius, 2000-aisiais surengėme pirmąjį tarptautinį šokio festivalį be pavadinimo, o 2002-aisiais buvo surengtas pirmasis „Šėlsmas“.“, – prisiminimais dalijosi pašnekovė. Pasak studijos „Niuansas“ vadovės, festivalis buvo rengiamas kas dvejus-trejus metus, tačiau pasaulį sustabdžiusi pandemija, pristabdė ir „Šėlsmą“, kuris šiemet, po ilgesnės pertraukos, grįžo dar profesionalesnis.

Ne tik konkursas

Nors tradiciškai „Šėlsmas“ vykdavo dvi dienas, tačiau šiemet nuspręsta surengti vienos dienos festivalį. Renginio trukmė – ne vienintelė naujovė. „Šiemet pirmą kartą įtraukėme baleto kategoriją, scenoje pasirodė daug solistų, pamatėme labai daug profesionalių pasirodymų“, – sakė J. Legenzovienė.

Anot pašnekovės, festivalis pradėtas planuoti nuo praėjusių metų pradžios. Nors „Šėlsmas“ vyko vieną dieną, tačiau, anot J. Legenzovienės festivalio apimtis didesnė: „Dar iki naujųjų metų ir vaikams, ir vadovams buvo surengti seminarai, išvykos ir edukacijos, o šis renginys buvo kaip vyšnia ant torto“.

Dalyvavo daugiau nei 900 šokėjų

Jau aštuntą kartą surengtas renginys yra užsitarnavęs gerą vardą, nes jame sudalyvauti norėjo būrys šokėjų. „Matyt festivalis paliko gerus įspūdžius, nes sulaukėme labai daug paraiškų“, – dalyvių aktyvumu džiaugėsi pašnekovė. „Šėlsme“ pasirodė būrys Mažeikių kolektyvų, atvyko svečių iš įvairių Lietuvos miestų: Vilniaus, Klaipėdos, Raseinių, Gargždų, Ignalinos ir kitų, ant scenos lipo ir Latvijos bei Estijos šokėjai.

Šiemet festivalyje scenoje pasirodė daugiau nei 900 šokėjų – tai didžiausias dalyvių skaičius per visą laikotarpį. Festivalio žiūrovai galėjo pamatyti įvairaus amžiaus šokėjus: nuo darželinukų iki senjorų, kurie atliko skirtingų stilių šokius: nuo baleto iki lietuvių liaudies šokių.

Aukšto lygio festivalis

Festivalyje šokėjus vertino tarptautinė komisija. Ją sudarė kompetentingi savo srities profesionalai: Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė, Renaldas Stasiūnaitis, Ilona Thagazitova iš Talino bei Danguolė Dapšytė.

Pasak J. Legenzovienės komisijos nariai liko sužavėti ne tik profesionaliais šokėjų pasirodymais, bet ir organizaciniais renginio niuansais: „Pirmoje dalyje, kai vyko klasikinio šokio pasirodymai, kad nebūtų trukdoma šokėjams, žiūrovams neleidome vaikščioti – tokį mūsų sprendimą labai teigiamai įvertino profesionalai“.


J. Legenzovienė džiaugėsi, jog po festivalio teigiamų atsiliepimų sulaukė ne tik iš komisijos narių, bet ir dalyvių: „„TS Dance Academy“ antroji vadovė Olga Aleksejeva – profesionali balerina iš Rygos, festivalyje dalyvavusi su grupe auklėtinių, buvo sužavėta aukštu renginio lygiu, scenografija ir aukšta kultūra, ir sakė jau seniai nemačiusi tokio lygio šokių konkurso, net Rygoje“.

Nustebino užkulisiai

Festivalio dalyvius nustebino ne tik profesionalūs pasirodymai, bet ir užkulisiai: „Mes siekėme suteikti komfortiškas sąlygas dalyviams – tinkamai pritaikyti erdves, kad šokėjai, galėtų patogiai, be trukdžių pasiruošti“, – sakė J. Legenzovienė.

Pašnekovė džiaugėsi, jog sudarytos
sąlygos paliko gerą įspūdį net profesionalams. „Festivalio svečius ypatingai nustebino, jog Mažeikių kultūros centre yra speciali šokiams pritaikyta scenos danga“, – kalbėjo J. Legenzovienė ir pridūrė: „Esame labai dėkingi Mažeikių kultūros centrui, jo darbuotojams, kurie geranoriškai padėjo sukurti geras sąlygas ne tik scenoje, bet ir už jos“.

Įvertintas kiekvienas

Nors „Šėlsmas“ – reitinginis konkursas, apdovanojimus pelnė ne tik prizines vietas iškovoję šokėjai. Kiekvienas dalyvis gavo po taurę – iš viso išdalinta daugiau nei 1000 taurių. „Norėjome, kad visi pasijustų įvertinti, už tai, kad myli šokį, jam skiria daug darbo ir laiko – jie jau yra laimėtojai, – Budas.lt kalbėjo „Niuanso“ vadovė. –Matome, kiek vaikai įdeda pastangų, repetuoja savarankiškai, net be vadovų. Mes siekiame, kad vaikai turėtų erdvės savirealizacijai ir jau matome, kad auga kūrėjų karta“.

Bendrystė ir susitelkimas

Praėjęs renginys, pasak pedagogės, labiausiai nudžiugino visų susitelkimu. „Niuanso“ meno vadovė dėkinga visai Mažeikių choreografijos mokyklos bendruomenei: „Prie konkurso įgyvendinimo ypatingai prisidėjo Danguolė Dapšytė – festivalio komisijos narė, kuri aktyviai įsijungė organizacinį darbą, taip pat Raimonda Strikauskienė, Marius Naruta, Eglė Vitkauskienė, kurių indėlis į šį festivalį neįkainojamas, taip pat Daiva Vaičienė – festivalio scenografė, kurios darbas sužavėjo festivalio dalyvius“.


Prie sklandaus renginio išpildymo prisidėjo ir patys šokėjai. „Labai nudžiugino „
Niuanso“ šokėjai – į pagalbą, ruoštis renginiui, atskubėjo ne tik esami, bet ir buvę šokėjai“, – auklėtiniais džiaugėsi pedagogė. Pašnekovė dėkinga ir auklėtinių tėveliams, kurie taip pat prisidėjo prie pasiruošimo: „Kol vaikai repetavo, tėveliai nešiojo kėdes, išpakavo 400 kilogramų taurių – be jų pagalbos būtume dirbusios iki paryčių“, – su šypsena sakė „Niuanso“ vadovė.

Šis festivalis – ne vieno žmogaus nuopelnas, o visos bendruomenės. „Kad Mažeikiuose pavyko surengti, tokio aukšto lygio šokių konkursą, nustebinusį, net profesionalus, yra didžiulis organizatorių, Mažeikių choreografijos mokyklos bendruomenės, Mažeikių kultūros centro komandos nuopelnas“, – užbaigdama pokalbį sakė J. Legenzovienė.

 

Birutės Šneideraitienės nuotr. Daugiau nuotraukų: https://www.facebook.com/photo/?fbid=712075904402712&set=pcb.712078797735756

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode